Лятна Случка

Сдружение „Зелен“

Сдружение „Зелен” е учредено в края на 2012 година от група приятели. Това, което ни свързва е любовта към природата във всичките й аспеки. Основната ни цел е популяризирането на нестандартни решения за опазване на околната среда, а средствата, които използваме се стремим да запазват нашата оригиналност, автентичност и свобода. Разчитаме основно на лични средства, дарения и доброволен труд.
А с какво въщност се занимаваме? По-лесно е да споделим какво не правим – не политиканстваме на зелена тематика и не размахваме поучително пръст и наставнически да проповядваме на хората как да живеят. Просто се забавляваме с проектите, които реализираме! Предизвикваме хората да се замислят, чрез демонстрация на алтернативни решения, а във въпросите, които изскачат се крият всъщност отговорите, които всички ние търсим. Така по естествен път се стига до по-осъзнати и отговорни решения, които идват от самите хора, а не пропагандно спуснати отгоре. Говори сдружение „Зелен”!
Пътувайки, ще ни откриете по миризмата… тежка миризма на пържено за обонянието, но лека за съзнанието – миризма на свободен избор и чиста среда! Преустроихме стар дизелов VW T2 минибус, така че да работи безпроблемно на филтрирано използвано олио, демонстрация на оригинален и устойчив пример за спестяване на вредни емисии, енергийни ресурси, отпадъци и повторната употреба на привидно непотребни материали. Хапнете си от хрупкавите ни мекички и ни придвижете километър напред!

Ще ви изненадаме и с нашата педалня – пералня на педали, която работи безупречно стига да има кой да върти. Непреходната във времето и държавното устройство Перла 04 в комбинация с елементи на планински велосипед и домашен перилен препарат определено гарантират качетвено изпиране, на което и леля Мария би завидяла. Истинската забава и горене на калории идва с центрофугирането, когато всички се
 прекланят пред машината и са благодарни, че електричеството съществува.
Соларният ни котлон също прави впечатление. Стара сателитна чиния покрита с алуминево фолио и черна тенджера с добра изолация лесно карат водата да заври, а на нас ни кипва кръвта от радост, че за пореден път ще хапнем вкусни варива, приготвени от топлината на слънцето.
И всичко това безценно… ами просто няма цена. За всеки продукт или услуга, която предлагаме не определяме цена, а оставяме това, на потребителите. Така сме сигурни, че получаваме точно толкова, колкото нашите идеи и труд заслужават. Ако сме се справили добре, инвестираме печалбата си, за да надградим постигнатото, ако ли пък не – прекратяваме започнатото. А хората продължават да си задават въпроси и да се лутат във възможните отговори: дали оставих достатъчно; май прекалих; идеята заслужава ли си; откъде ли са взели материали; това наистина ли работи? И именно в тези техни колебания вярваме, че се формира моралната категория за устойчивото развитие в нашето общество.
Бъдете готови за фестивала!